Новината за смъртта на Стоянка Мутафова ни потопи в дълбока тъга, над която ни въздига благодарността за всичко, което тя ни даде. Късметлии сме, че тя ни дари със своя талант, със своята любов и със своята доброта. „Ние сме щастливи и защото сме я гледали, и защото сме били до нея на сцената, и защото след време ще кажем, че сме съвременници на великата, неповторимата Стоянка Мутафова. Защото тя е абсолютен феномен – и като актьор, и като човек.“ – каза в предаването „За града“ по bTV Radio Албена Павлова, чувстваща се благословена да я познава лично и да е черпила от нея максимума, което едно общуване може да даде.

Есенцията на наученото от Стоянка Мутафова тя изрази с думите: „Не се вземай никога на сериозно.“ „Тя е жена, която е постигнала всички възможни върхове в професията. И аз съм виждала с очите си как всеки път тя започва отначало – със страховете си дали ще се справи, докъде се справя, за нея ли е тази роля. За мен само един много умен, мащабен и самовзискателен човек може да подлага себе си постоянно на съмнения и въпроси. Стоянка е дефиницията за българския актьор – с добра съдба, с блестяща кариера, с много, много любов, която акумулираш към себе си. И въпреки всичките тези неща и нейния статут на легенда, тя никога не се взе на сериозно, не взе успеха като даденост. За мен това е изумително човешко качество.“ – описва образа й Албена Павлова.

Стоянка Мутафова е символ и беляза живота ни по начин, който времето не може да промени. „За мен тя винаги ще бъде в сегашно време. Тя е човек, от когото можеш да се учиш дори когато не е до теб, дори когато си припомниш всеки разговор с нея. Тя бе човек, пълен с истории – лични, за времето, в което е живяла, за хората, с които се е срещала. Това е огромна страница от историята на българския театър, която трябва да се чете не винаги и не само през усмивката на Стоянка Мутафова.“ – обръща внимание Албена Павлова.

„Другото, с което ще я запомня, е че тя бе един нежен, забавен, тъжен присмехулник. На мен това много ми харесваше и много ме учеше, че не трябва да се вземаме на сериозно, независимо в свой връх ли сме, горе ли сме или долу в кариерата, в живота, във взаимоотношенията. Никога не се вземай на сериозно, защото така губиш от вълшебната, богата картина на всичко, което е около нас. Много любов за Стоянка! Много любов за Стоянка!“

Разговора на Светослав Николов с Албена Павлова можете да чуете тук: