Над 650 авторски снимки е направил алпинистът Атанас Скатов за новата си книга „Седемте континентални първенеца“. Пътешествието му започва през 2013г. с покоряването на връх Ухуру в Африка, последван от Елбрус, Ленин, Аконкагуа, Еверест. Името на последния връх, който изкачва успешно, е Денали в Аляска /5200м./. „Там температурите падат до минус 35 градуса в палатката“, заяви Атанас Скатов в предаването „За града“ по bTV radio. „Тази година, тъй като нямаше експедиции, съм благодарен, че успях да завърша книгата“, допълни той.  По думите му, тази книга е създадена, за да помогне на мечтателите да посетят Седемте континентални първенци.

Според Скатов, „най-важно е желанието, страстта да пътуваш, да си сред природата“. В момента българинът се подготвя за нова експедиция, въпреки пандемията. Целта е К2 в Хималаите. „Няма българин, който да е участвал в зимна експедиция над 8000 метра“, подчертава алпинистът. „Това е единственият осемхилядник, който няма зимно изкачване. Алпинистите с голям опит смятат, че то е невъзможно, но е важно да има желание, хубаво време и добър екип“, счита покорителят на върховете по света. „При атака на осемхилядник можеш да свалиш 5-8 килограма и разходът на енергия е в пъти повече“, посочва той.

От 9 години Атанас Скатов прилага растителен режим на хранене. „Това е бъдещето на нашата планета“, убеден е алпинистът, според когото тя е сериозно замърсена. За него веганството е „здравословно, полезно, по-малко селскостопански площи се обработват и не се убиват животни“. Скатов призовава за спазване на мерките, защото коронавирусът е много опасен и пожелава на своите читатели „да се хранят правилно, да намалят храната от животински произход, особено ако не се движат много, да се замислят и за природата ни! Всеки трябва да разбере решаващата си роля с малките неща от ежедневието- разделното събиране, горенето на дърва и т.н“. 

Цялото интервю на Георги Митов с Атанас Скатов ще откриете в звуковия файл: