AES са готови да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите, ако не се стигне до отпускане на заем и НЕК остане без средствата. Това коментира изпълнителният директор на "AES България" Оливие Маркет, цитиран от БНР.

Към момента Националната електрическа компания (НЕК) дължи 1.8 млрд. лв. на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". От Министерство на енергетиката посочват, че около 600 млн. лв. е дългът на НЕК към "AES Марица-изток" 1, а останалите средства са дължими към "Контур Глобал Марица-изток 3", съобщава БНР.

Оливие Маркет посочи, че от своя страна двата теца дължат на "Мини Марица-изток" общо 330 млн. лв.

В същото време срокът за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на тока, който НЕК изкупува от централите, е удължен за пореден път – сега до края на април.

Поредното удължаване на срока се налага, за да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи, посочи Маркет.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост – но само докато НЕК се разплаща в срок.