Въпреки растящото население и повишено търсене на имоти в София, сградите в центъра на града опустяват. 

Цветана Димитрова живее в кооперация на ъгъла на ул. „Дунав” и бул. „Дондуков” в сърцето на София. Когато се е нанесла през 1958 г. е имало 58 души с 13 апартамента. Сега са 15 души и само едно дете. 

Феноменът на тъмните прозорци засяга все повече сгради в самия център на София. Това са апартаменти, в които не се живее, не се продават, нито се дават под наем. 

За брокерите е зараждаща се тенденция да има все повече необитаеми жилища.

На фона на ръста на цените на жилищата в София, ръст на строителството, центърът опустява. До този извод стига компанията за недвижими имоти на Георги Пейчев, която прави изследване на феномена на тъмните прозорци. Резултатите от изследването показват, че празни имоти има в почти всички стари сгради в центъра.

По думите му има сгради, в които повече от 50-60 % от апартаментите са свободни, необитаеми, не се продават и нищо не се прави. Изследването, проведено чрез анкети на домоуправители и жители на сградите показва няколко основни причини за безстопанствените жилища.

Празни домове
 
 „Това са апартаменти на хора, които не живеят в София, не живеят и в страната.  Заминали са за чужбина и най-вероятно са се устроили там.  Съответно жилищата, които притежават тука не се обитават и не се дават под наем.  Не излизат и на пазара. Друга важна причина, която отчитаме, че тези апартаменти са наследствени. Това води до неразбирателство между съсобственици.  Подобни апартаменти са собственост на повече от едно лица”, посочи Пейчев. 

Неразбирателство между собствениците често води до неплащане на сметки, на разходи за поддръжка на фасадата и общите части. Така сградите западат. 

Агенцията на Георги Пейчев отчита все по-голямо търсене на апартаменти в центъра. Най-често от инвеститори. Големият ръст на чужди туристи в столицата и новите онлайн платформи за отдаване под наем предлагат добри възможности за собствениците на апараменти в историческия център да ги отдават на хотелски начала.

„По-лесно стават отдаваеми, като голяма част от хората предпочитат подобни имоти да ги обзавеждат добре, да ги ремонтират основно и да ги дават на така наречените хотелски начала”, коментира експертът.

След поредица от неплатени сметки и запор при съдебен изпълнител, един апартамент на бул. „Дондуков” вече се продава. 

Според Пейчев апартамент 82 квадрата струва около 110 до 115 хил. евро. По думите му около булеварда необитаемите апартаменти са над 300.