Арх. Кристияна Брънзалова от петия сезон на „Фермата“ по bTV изпълни успешно първата си голяма кауза – възстановяването на покрива на училището в с. Хвойна. Сега я развива в инициатива за създаването на Регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност. Тя ще бъде обявена на благотворителното събитие „Архитектура на българската памет“ в понеделник, 11 ноември, от 20 ч. в East Park Trade Center на бул. „Никола Вапцаров“.

„Ако всеки прави това, в което е добър, светът ще е по-добро място. Аз съм добра в архитектурата и се опитвам да помагам на Родината си с тези свои знания. За да осъществя първия си проект, ми помогна подкрепата на общността. Много съм благодарна, че хора от селото и от чужбина, мои приятели – и след фестивалите – и професионалисти от различни области, се застъпиха за мен и каузата набра популярност.“ – коментира тя пред bTV Radio.

Като ефект от акцията по възстановяването на сградата на училището в с. Хвойна тя посочи промяната в бита на местните жители – те се срещат с нови хора, които иначе не биха отишли там, районът се е оживил, къщите за гости са започнали да се пълнят. „С новата си кауза искам да помогна за опазване на страшно богатото ни и ценно недвижимо културно наследство. Ще насърчим желанието на хората да запазят сградите.“ – посочи арх. Кристияна Брънзалова пред bTV Radio. Тя отбелязва, че има хора, които не знаят каква ценност притежават. „Един архитектурно интелигентен човек би вложил повече средства в такава постройка, за да я съхрани. Но има и други, които разсъждават в чисто битов план. Ние от малки сме учени да бъдем естети, защо да не бъдем естети и към градската среда, защо да не се стремим да ни заобикаля красивото?“

Едва когато опознаем наследството, ще го обикнем, а тогава ще се погрижим за него. И именно Регистърът на сградите с изключителна архитектурна стойност може да бъде инструментът за среща с това богатство. „Чрез онлайн регистъра ще могат да се подават сигнали за ценни сгради, хората ще споделят за своите любими къщи. Там ще се опише историята им, ще се публикуват чертежи, ще се документират промените в сградата през годините. По този начин тя става не просто ням свидетел на времето си, а всеки може да се заинтригува от историята на обитателите. Ако абсолютно всички влязат в този регистър, ще се види черно на бяло колко сме богати на такива здания. Така хората ще добият повече гордост и смелост и ще докажат колко богата държава сме.“ – коментира арх. Брънзалова.

Тя ще представи инициативата си на благотворително събитие в понеделник. Лекция за световните примери във възстановяването на райони ще изнесе завършилата също в Единбург Калина Кутева. С арх. Брънзалова ще бъдат и други участници от „Фермата“ по bTV. Ивайло Шопски ще разкаже за своите инициативи и ще представи написаната от него „Серафимова песен“ в изпълнение на Светла Дукатева. Присъстващите ще могат да създадат физически спомен от събитието – те ще рисуват шевица под ръководството на художничката Елина Тончева, докато отпиват мелнишко вино. Всички събрани средства ще са за създаването на регистъра.

Кристияна Брънзалова не е учудена, че във „Фермата“ се е сближила с Ивайло. „Оказа се, че той е близък приятел на мой братовчед, а баща ми му е бил инжекция против тетанус. Като разбирания и като каузи с него сме много близки. Близка съм и с няколко други от участниците. Паолина е един от дарителите за регистъра. Венци също ще е с нас. С много хора, с които не успяхме да се опознаем толкова добре във „Фермата“, връзката се засили навън. Ще останем приятели, защото ни обединява една и съща идея и една и съща любов – към България. Затова и влязохме във „Фермата“. – коментира пред bTV Radio арх. Кристияна Брънзалова.

Интервю на Светослав Николов: