Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" отбелязва 35-та си годишнина. Във връзка с празника днес, от 18.00 ч., в Големия салон на Българската академия на науките проф. Илиан Илиев ще направи презентация "Под небето на Родопите", посветена на историята и достиженията на обсерваторията, съобщиха от БАН.

В програмата е включена премиера на документалния филм "Поглед към звездите" на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в НАО "Рожен", и изпълнение на рокгрупата "КОНТАКТъ". Гостите на събитието ще могат да разгледат изложба на постери, посветени на НАО "Рожен".

Най-големият астрономически комплекс на Балканите - НАО "Рожен", официално е открит на 13 март 1981 г. За тези 35 години, по данни от обсерваторията, са направени над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации.

Според световните бази данни за научна литература, в периода 1996-2014 г., България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката.

Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи. Посетителите на обсерваторията са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.