Доставките на азербайджански газ за България могат да започнат от 2020 г. Това са заявили от държавната петролна компания СОКАР по време на посещението на българския зам.-министър на енергетиката Жечо Станков в Баку, съобщава БНР.

„Това, което е посочено към тях като срокове, и което ще бъде изпълнено, е от 2020 г. да функционира газовата инфраструктура, за която те са главен фактор, а именно Южният газов коридор. Съответно ние сме поели ангажимента и постоянно, ежемесечно се чуваме, за да ги брифираме как се движи гръцката връзка и от тяхна страна имаме уверение, че 2020 г. ще потекат потоците по този един милиард кубични метра към България”, обясни зам.

Заместник-министър Жечо Станков съобщи още, че има възможност, след 2023 година страната ни да започне да доставя по-големи количества газ от Азербайджан от други нейни находища. В момента "Булгаргаз" има договор за доставка на 1 милиард кубически метра от находището "Шах Дениз 2".

Същевременно азербайджанските партньори обмислят по какъв начин да се инвестира в проекта за газоразпределителния център "Балкан".