В „За града" в четвъртък ще ни гостува Бояна Желязкова, с която ще обсъдим красотата на българската фолклорна музика и нейното преоткриване. Тази вечер в „Кино Култура“ тя ще представи видеоклип към песента си „Rhodope Dream“, а събитието започва в 19 и 30.

Днес започва и друго интересно събитие. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристига на двудневно посещение в България, а то идва на фона на корупционно-апартаментния скандал в нашата страна и опасенията от злоупотреба с власт. Тема, обвързана с членството ни в Шенген, Еврозоната и чуждестранните инвестиции.

Британските депутати гласуваха законопроект, който принуждава премиера Тереза Мей да поиска удължаване на процеса по излизане на Великобритания от ЕС. Той мина с един глас в Камарата на общините, но трябва да бъде одобрен и от Камарата на Лордовете. На всичко отгоре не е ясно дали този път ЕС ще откликне благосклонно. Френският президент Еманюел Макрон заяви часове преди гласуването на последния законопроект, че „ЕС не може да бъде „заложник“ на Брекзит кризата“.

Кризата с пакета „Мобилност“ тресе българските превозвачи. Българският съюз на международните превозвачи се закани днес да изгори тежкотоварен камион в Пловдив - крайна мярка на протест срещу пакета. Защо пък не? Ние обичаме да горим неща – въглища, талашит, боклуци…защо не и камион? Важното е да се борим по всякакъв начин с чистия въздух и неговото здравословно въздействие върху белите ни дробове.

Ходовете на Комисията по транспорт в Европейския парламент по въпроса с пакета „Мобилност“ ще станат ясни по-късно днес. Обсъжданията започват в 15 и 30 българско време, а вероятно членовете й ще пуснат по една сълза в памет на изгорелия камион.

Сълза вероятно пуска и турският президент Реджеп Ердоган, след като неговата Партия на справедливостта и развитието е на път да загуби кметската позиция в Истанбул.

Ще следим и останалите актуални теми от деня. Бъдете със „За града“ от 14:00 до 17:00 часа по bTV Radio.