Почти 1 млрд. евро са били отклонени от европейските фондове към бенефициенти измамници, сочат данните на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Най-много такива случаи са регистрирани в България, Румъния и Унгария, информира Ройтерс.

Според годишния доклад на организацията през 2015 г. бюджетът на съюза е пострадал с 888 млн. евро, което е малко по-ниско от резултата за предходната година – 901 млн. евро.

Сумата се равнява на 0,6% от общия бюджет на съюза, разходите от който отиват най-вече за субсидии към фермерите и за подпомагане на по-бедните региони.

В доклада се цитиран един от случаите на измами – общо над 1400, при който 1,3 млн. евро са били отпуснати за модернизацията на фабрика за замразени зеленчуци у нас.

Оказало се, че фабриката и доставчикът на оборудване са на един и същи собственик, а самото оборудване е било продадено на завишени цени.

При други случаи вносителите на китайски слънчеви панели измамили данъчните власти с митото, като подправили документите за произход на стоката.

Измамите и грешките в програмите за публични разходи са навсякъде, коментира Ройтерс, като дава пример със социално-пенсионната система на Великобритания.

Нейният бюджет е с около 50% по-голям от този на целия ЕС, но и в нея около 0,7% се падат на плащания, които всъщност са били без основание. Може да изглежда малко, но в абсолютни стойности сумите са огромни.

Миналата година по съдебен ред ЕС успя да си върне около 187 млн. евро от неправилно похарчените пари, което е с около 10% по-малко от сумата, постигната предходната година.

Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер е и горещ привърженик на идеята за създаване на общоевропейска прокуратура, която би имала по-големи правомощия при разследването на злоупотреби от тези на ОЛАФ.

Държавите членки обаче не подкрепят тази инициатива.

В същото време в Брюксел се чуват гласове, че националните държави нямат огромното желание да преследват измамниците, ощетили общоевропейския бюджет, и като цяло не се стараят особено много в коректното управление на европейските фондове.