България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Това показват данните на днешния Световен ден без тютюнев дим.

Тревожно проучване на Световната здравна организация (СЗО) показва, че сред 15-годишните пушат 30% от момичетата и 21 на сто от момчетата.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души.  Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”.

Тази година мотото на световния ден е „Стандартизираните опаковки – нека бъдем готови за тях”. Проучвания върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите.

Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.