Исторически момент за България и Македония ще настъпи в днешни ден. Двете страни ще подпишат Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Дипломатическата стъпка беше договорена окончателно наскоро от премиера Бойко Борисов и македонския президент Зоран Заев след години на тежки преговори. Нашият министър-председател и голяма българска делегация са на двудневна визита в Македония.

С документа двете страни се отказват от териториални претенции и се предвижда да се отбелязват общите празници.

Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, отбелязват от администрацията на българския министър-председател.

Договорът трябва да бъде ратифициран и от македонския парламент, като до момента основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ е на позиция, че го подкрепя.

Центърът на Скопие е блокиран от полиция заради днешното официално посрещане на българския премиер, след което ще се състои подписването на договора. Утре Борисов и Заев заедно ще отбележат годишнината от Илинденското въстание, което до този момент Скопие не признаваше за български празник.

Настроенията в македонското общество са смесени. Националисти открито протестираха срещу договора, а не са малко и тези, които са против него, но не дават публичен израз на емоциите си по темата. В същото време 120 000 души в Македония имат български лични карти.

"Аз лично се надявам с подписването на този Договор за добросъседство поне да се смени публичния тон на говорене. Когато политиците говорят по различен начин и хората слушат различно", коментира репортерът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев, който е автор на поредицата "Уроци от Македония".

Според Никола Попилиев от Българския културен клуб в Скопие, повечето македонци все пак подкрепят споразумението. По думите му е показателно, че опозицията е вдигнала на протест само "третия ешелон", който не може да увлече големи народни маси. Според него и важни международни фактори са се намесили и са дали да се разбере, че няма да допуснат провал на договора.

Попилиев е сред създателите на ВМРО-ДПМНЕ, която през годините се превръща от пробългарска в най-антибългарската политическа сила в западната ни съседка. "Така е била проектирана, но дълго време игра пробългарска роля, целта беше да привлече македонските българи, да ги изолира и да ги отстрани от политическия живот на държавата", смята той.