Кристиан Костов извоюва престижното второ място за България в конкурса "Евровизия 2017" след оспорвана надпревара с представителя на Португалия. 

Всичко е първо за България, трябваше ние да спечелим, каза той през сълзи малко след обявяването на победителя.

Португалецът е голям, когато той пее, аз мълча, но ние направихме доста повече от него и наистина заслужавахме победа. Съжалявам, че не донесох Eвровизията в България, добави Кристиан пред националната телевизия.

Той благодари на всички българи, които са гласували за него, на близките си и на екипа си. Сълзите не са от съжаление, а от щастие, уточни певецът и обеща, че ще продължи да работи, докато не стане номер едно.

Крайното класиране, при което Кристиан получи по-голямата част от зрителския вот, ни отреди второто място със 615 точки.

Португалия получи по-голямата част от гласовете на националните журита от 42 страни - 382 точки. България получи 278 точки от националните журита, а Италия 218.

Максимален брой точки - 12, дадоха на страната ни четири държави: Македония, Норвегия, Естония и Беларус.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

Общият сбор за крайното класиране се получава от гласуването на зрителите и точките от националните журита на страните участнички. Така първото място получи Португалия.

Кристиан излезе на сцената под номер 25 и изпълни песента Beautiful mess ("Красива бъркотия").

Изпълнението му взриви социалните мрежи. Ти си нашият победител, гордеем се с теб, пишат стотици българи във "Фейсбук".

Изпълнението на Кристиан взриви социалните мрежи Крис, ти си нашият победител, гордеем се с теб, пишат стотици българи във "Фейсбук"

Най-добрият успех за България до този момент беше постигнат миналата година от Поли Генова, която се класира на четвърто място в конкурса, който се проведе в Стокхолм.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

България участва в "Евровизия" от 2005 г., като първият път, когато стигнахме до финал, беше през 2007 г. с песента "Вода" на Елица и Стунджи. Тогава те се класираха пети.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

Кристиан Костов е един от най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия. Младият изпълнител, чиито корени са от България и Казахстан – откъдето са неговите родители, е роден на 15 март 2000.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

Започва музикалната си кариера на 6-годишна възраст в престижната московска музикална школа „Непоседы“, която е известна с развитието на млади таланти. Участва с голям успех в редица национални и международни състезания, като Sound kids, където е победител, „Нова вълна за деца“ (финалист, 2012) и „Школа музыки“ (2012).

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

Важно за него е и участието му в предаването за деца таланти The Voice Kids, където негов ментор става победителят от „Евровизия 2008” Дима Билан.

Преди две години Кристиан стана много популярен и у нас с участието си в музикално риалити, където освен парчета на Джъстин Бийбър, Сам Смит и Бруно Марс, изпълни и обичаната от поколения българи песен на Васил Найденов – „Болката отляво”.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

По-късно Кристиан получи и договор с голяма звукозаписна компания, а дебютният му сингъл „Не си за мен“ оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефира за две седмици.

Кристиан Костов
Снимка: Reuters

Вълнувам се, че за пръв път ще представям цялата държава и всички българи по света. Само тази отговорност ме притеснява, иначе съм подготвен, сигурен съм в себе си, знам, че работата, която свършихме през последните 2 – 3 месеца няма как да не се отблагодари. Това каза Кристиян Костов пред bTV две седмици преди полуфинала.

Кристиан Костов
Снимка: bTV

Украйна стана домакин на "Евровизия", след като миналата година нейната представителка Джамала беше победител. Тя изпълни песента „1944”, която разказва за изселването на кримските татари по време на Втората световна война.

Изданието на „Евровизия” тази година обаче беше съпътствано от скандали.

Русия не участва в конкурса, защото Украйна отказа да допусне руската представителка заради нейно участие на концерт в Крим през 2015 г., с което е нарушила украинското законодателство.

Руската държавна телевизия пък отхвърли предложението на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) да предава изпълнението на руската участничка в „Евровизия 2017” Юлия Самойлова  чрез сателитна връзка от Москва. Първи канал на руската телевизия отказа да излъчи тазгодишния конкурс "Евровизия – 2017.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) съобщи, че може да санкционира Украйна и временно да я отстрани от участие в музикалния конкурс „Евровизия” заради скандала с руската представителка.

„Дълбоко съжалявам, че „Евровизия” стана жертва на политически игри. Конкурсът трябва да радва милиони хора по света и да ги сближава, а не да разпалва вражди”, заяви генералният директор на ЕСРТ Ингрид Делтонр.