България официално поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. под мотото "Съединението прави силата". Девизът е свързан с българската история, но отразява и идеята за обединена и солидарна Европа.

Българското председателство ще работи за "сигурна, стабилна и солидарна Европа", а трите основни послания са "консенсус, конкурентоспособност и кохезия".

Българското европредседателство – с четири приоритетаРесорният министър Лиляна Павлова ги представи пред НС

В логото на българското председателство са включени три от символите, които представят българската идентичността - кирилицата, шевицата и трикольорът. Идеята е да се покаже, че България е неделима част от Европа, но и в същото време да се представи това, което ни прави уникални сред другите страни.

Според министър Лиляна Павлова председателството ще ни даде възможност да променим имиджа на страната ни и да покажем силните си страни.

Поглед в „сърцето” на българското европредседателствоЗала 3 е без аналог в Европа, хвалят се от ресорното министерство

В календара са предвидени близо 300 събития, които ще се състоят в България. Освен в София, те ще бъдат организирани и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и др.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо равнище, срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството - още около 85 събития.

Близо 200 доброволци ще помагат по време на европредседателството ниТе ще минат през специална селекция на ресорното министерство

Очакват се поне 22 хиляди гости у нас

Тази вечер пък началото на председателството ще бъде отбелязано с празничен новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК под патронажа на министрите Лиляна Павлова и Боил Банов.

От 2 януари ще бъдат пуснати в обращение две монети, посветени на българското председателство - сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване е с номинална стойност 10 лева в тираж от 3000 броя, и монета с номинална стойност от 2 лева, която ще е в тираж от 500 000 броя, а вече е валидирана и специална пощенска марка "Първо Българско председателство на Съвета на ЕС".

Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по три страни. "Тройката" определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя своя шестмесечна програма. България е заедно с Естония и Австрия.