На редовно заседание в Министерския съвет бе приет Националния план на България за готовност при пандемия, съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

При изготвянето му са използвани насоки на Световната здравна организация и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Основните цели на плана са:

- Ограничаване на заболеваемостта и намаляването на смъртността от пандемична инфекция;

- Осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите;

- Поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектор и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.;

- Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Представеният национален план е един програмен документ, основополагащ за справянето  над държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия“, уточни здравният министър.

Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване.

„Такива планове ще бъдат разработени, ако обществото ни се изправи и пред друга пандемия, като настоящият план е програмният документ, върху който ние ще стъпим“, допълни Костадин Ангелов.