България разчита на отсрочка за тецовете на въглища у нас след като Брюксел прие строги правила за чистотата на въздуха.

Въпреки че Еврокомисията отрече слуховете за затваряне на централи и поскъпване на тока с 40 на сто у нас, от бранша предупредиха, че това е въпрос на време.

Повече от 40% от електроенергията в България идва именно от тецовете на въглища.

Нито една от централите не покрива по-строгите изисквания за опазване на въздуха.

тецове
 

Ако не получат отстрочка, тецовете разполагат с 4 години, за да инвестират в по-чисто производство, а това, според бранша и енергийното министерство, ще доведе до инвестиции за милиони и поскъпване на тока, който произвеждат с около 30 на сто.

Според бранша новите изисквания ще вдигнат драстично цената на тока и вместо по-чист въздух ще имат обратен ефект.

„Българският народ може би ще мине на друг вид отопление, което от своя страна ще замърси чувствително екологията”, каза Валентин Вълчев - Федерация на независимите синдикати на миньорите в КНСБ.

Според екозащитници за част от централите у нас не се налагат сериозни инвестиции, а твърде остарелите трябва да бъдат изведени плавно от експлоатация.

„Ние горим въглища с високо съдържание на пепел и сяра и след изгаряне всичко това попада във въздуха и в нашето тяло. Ние дишаме, това което се изгаря”, заяви Теодора Стоянова от „Грийнпийс България”.

Изчисленията на енергийното министерство показват, че новите правила означават потенциално поскъпване на тока от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” с между 27% и 35%. Затова и страната ни настоява за отстрочка.

„България трябва да аргументира и да покаже подробен анализ на разходи и ползи на подобен тип дерогация”, коментира Константин Делисивков, зам.-министър на енергетиката.

В Гълъбово се чувстват като в капан – смятат, че избират между въздуха и хляба.

След публикуването на официалното решение за новите правила, всеки ТЕЦ поотделно трябва да поиска отстрочка и да я защити – първо пред екоминистерството, а оттам и в Брюксел.