Балкански младежки форум помага на връстници да се срещнат, да се опознаят, да усъвършенстват своите умения и заедно да създадат добро бъдеще за региона. В програмата за неформално обучение на млади хора от 16 до 18-годишна възраст участниците – 28 души от 12 държави, се включват в срещи, дебати и работилници, слушат лекции, правят симулации. На заключително събитие в петък в Столичната община те ще запознаят дипломати, представители на местната власт, ръководители на неправителствени организации и учени със своите идеи за по-свързани Балкани с по-голямо сътрудничество и с по-значима роля на младите.

„През тази седмица те се учат какви са предизвикателствата да се ръководи една държава, за която не знаят достатъчно. Запознават се с елементите на сътрудничеството, за да осъществят своите идеи – създаване на екип, намиране на финансиране, публично присъствие. Изучават разликите и приликите между техните държави – храна, бит, език, образование, социални проблеми, неща, които биха искали да осъществят в страните си.“ – каза в интервю по bTV Radio директорът на Балканския младежки форум Яна Войнова,

Участниците в програмата са избрани сред повече от 300 кандидати. „Спряхме се на хора, които искат да научат повече и да се развиват, да доведат до позитивна промяна в общностите и които имат потенциала да променят нещо в района си.“ – обясни Яна Войнова.

В продължение на цяла седмица те развиват своите умения, а заключителното събитие в петък ще бъде от 15 ч. в Зала 5 на Столичната община. Поканени са гости от посолствата на балканските държави, от академичните среди, неправителствени организации. Участниците ще бъдат поздравени от кмета Йорданка Фандъкова, а кратко приветствие ще направи прес аташето на Посолството на САЩ Саманта Смит.

„След работата си в международни екипи те ще покажат, че има изключително голям потенциал за сътрудничество. Участниците ще представят своите проекти, които ще осъществят в държавите си, когато се завърнат у тях. Със своите презентации те ще вдъхновят другите да бъдат отворени към възможностите за сътрудничество между държавите. Така ще дадем старта на диалог за сътрудничество и ще се стигне до ново начало за по-добри отношения между техните държави.“ – описа перспективите на проекта Яна Войнова.

Балканският младежки форум се организира от съвсем млад екип от завършили трансатлантическата програма за обмен „Бенджамин Франклин“. Проектът е резултат от състезанието на Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF) – 2017 г., спечелено от Яна Войнова. Той се финансира от Държавния департамент на САЩ и се осъществява със съдействието на „Асоциация за развитие на София“.

„Бяхме на обучение в САЩ за социалното предприемачество. Установихме, че няма нито една програма от хора на Балканите за хора от Балканите. Искахме да дадем шанс на млади хора от региона да се срещнат и да работят заедно.“ – каза Яна Войнова, като даде за пример как съвместно се справят с предизвикателствата например млади хора от Сърбия и Косово.

Като символ на успеха на начинанието тя разказа как в симулациите младите хора са ръководители на една от балканските държави, без да знаят коя е тя. Започват да си обявяват войни, но когато осъзнават, че това е техният собствен регион и започват да виждат реалния ефект върху реални хора, те променят нагласата си – мислят извън играта и симулацията, а какъв ще е ефектът върху хората, икономическите системи и целите държави.

Автор: Светослав Николов.