Бедрос Папазян - диригент на Камерния оркестър на Общоарменския благотворителен съюз и маестро Георги Андреев - композитор на камерна симфония "Феникс” гостуваха в преддаването на Елена Розберг „За Града“

На 19-ти април от 19:30 часа за първи път на българска сцена ще гостуват изявените италиански музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет). Те ще свирят заедно с Камерния оркестър на AGBU София под диригентството на Бедрос Папазян. Концертът от програмата на „Европейски музикален фестивал“ се организира със съдействието на Италианския културен институт и AGBU – София.

Програмата ще започне със Соната за тромпет и орган от Хенри Пърсел, а след това ще продължи с още няколко забележителни творби, които рядко могат да се чуят на българския концертен подиум. Органистът Мануел Томадин, посветил своята кариера на старинните музикални практики, ще изпълни Концерт за орган и оркестър оп. 4 №1 от Георг Фридрих Хендел. Той ще представи и част от Сюита оп. 149 за орган, цигулка, виолончело и оркестър от Йозеф Райнбергер – рядко изпълнявана, но много красива музикална творба. Серенела Басандела, която от няколко години е солист-водач в Оркестъра на италианска Швейцария, ще покаже своето майсторство във виртуозния Концерт за тромпет и оркестър от Йозеф Хайдн. Програмата се допълва още от Бранденбургски концерт №4 от Й.С. Бах, в който солисти ще бъдат българските музиканти Калина Христов, Кремена Ачева и Гергана Иванова, както и от една съвременна творба - Камерна симфония „Феникс“ от Георги Андреев, с която ще бъде отбелязана 102-рата годишнина от Геноцида над арменския народ.

Билетите за събитието са на цени от 10 до 20 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Онлайн продажба на сайта Ticketbg.com. „Европейски музикален фестивал“ 2017, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Диригентът и музикален директор на AGBU Sofia Chamber Orchestra Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония, на която от 1993 до 2000 г. е изпълнителен директор. През 1981 година той основава ансамбъл „Оркестрал”, с който  осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. AGBU Sofia Chamber Orchestra е създаден от Папазян през 2006 г. и през последните години развива активна концертна дейност.

Бедрос Папазян е бил гост-диригент на симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничен и камерен оркестър – гр. Ниш.

Реализирал е няколко компактдиска, сред които “Арменска литургия” от Екмалян,  „Маршове за симфоничен оркестър от Джоузеф Суза“, албум с музика за две флейти и оркестър и др. Записвал е интеграл на концертите за валдхорна от В. А. Моцарт с френския валдхорнист Даниел Бург и концерти за валдхорна със Стефан Кънчев.