Столична община временно спира плащането за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“.

Целта е да се осигури по-голяма социална дистанция в битката с настъпването на COVID-19 у нас.

„Отменям временно почасово платено паркиране в „синя“ и „зелена“ зони. Мярката ще важи от 17 до 29 март, като в случай на голямо натоварване и липа на ред, ще направим допълнителни промени“, пише Фандъкова.

Столична община въвежда и още мерки – всички карти за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат на 29 март, ще бъдат автоматично удължени без да е необходимо отиване до пункт на Центъра за градска мобилност.

На всички метростанции е въведена организация за напомняне на пътниците да спазват по-голяма дистанция един от друг.

Всички превозни средства на градския транспорт се дезинфекцират.

„Моля всички софиянци, да спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и министерството на здравеопазването. Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Благодаря на всички за усилията, заедно ще се справим“, пише още столичният кмет.

Случаите на COVID-19, регистрирани в България, са 52. В Плевен случаите са 4, в Габрово – 2, Варна и Банско – по 1, а най-много болни има в София. В столицата заразените са 44, сред тях са и двата случая с починали пациенти.

По данни на Министерството на здравеопазването в световен мащаб 169 хил. са доказаните случаи на COVID-19, а възстановилите се след заболяването са 77 хил. души.