Родители на ученици в Бургас са недоволни от закуските, които децата им получават в училище. Какво съдържат сандвичите и действителна грижа за малките ученици или хвърляне на пари на вятъра са „безплатните закуски“?

Въпросът възникна след като в петък в рубриката „Аз, репортерът“ ви показахме снимка на изключително постна пица калцоне, предложена като закуска в училище.

Калцоне в училище

Закуските се финансират от държавния бюджет и стойността им е 50 стотинки за дете на ден.

Раздават сандвичи с оскъдните 2,4 грама сирене на ученици във ВарнаТе са безплатната закуска, която получават децата от I до IV клас

„Не одобрявам това, което видях. И като управленец, и като майка, и като човек, който се грижи за здравословното хранене. Ще помоля директора на училището, от където е сигналът, да санкционира финансово фирмата“, каза пред bTV зам.-кметът по образованието в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Закуска в училище
Снимка: bTV

Пицата е произведена в Казанлък.

Калцоне в училище

Според управителя на фирмата за доставка на храна Димитър Мермеклиев обаче, макар етикетът да е техен, за самата закуска „не е сигурен“. „Нали знаете, че всичко е възможно“, каза той и увери, че случаят е изключение, след което поднесе извинения.

Закуска в училище
Снимка: bTV

Фирмата от Казанлък обслужва столовете в шест бургаски училища.

Закуска в училище
Снимка: bTV

По думите на Мермеклиев хлябът и маслото, които използват, са по установен стандарт, както и колбасът, който обаче „не се води точно шунка“.

„Чети етикета”: Закуска в училище – какво е здравословно30% от децата и младежите между 5 и 18 години у нас са с наднормено тегло

Фирмата е избрана с пряко договаряне. Комисия с медицинско лице проверява закуските.

Според директора на ОУ „Васил Априлов“ Марияна Стефанова до този момент няма установени нарушения при доставката и качеството на закуските.

Според действащата наредба средствата, които държавата отпуска за закуска, могат да бъдат пренасочени за поевтиняване на обяда. Това решение трябва да вземат родителите.

Тази сутрин кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която задължава директорите на училища да правят ежедневни проверки за качеството на храната в училищните столове.