Заради мръсния въздух и отчетените нива на фини прахови частици през вчерашния ден, Столичната община обяви, че  буферни паркинги днес ще са безплатни.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе "зелен билет".  

Към 8 часа сутринта един от най-големите буферни паркинги в столицата – този на Цариградско шосе, е запълнен на половина. Има над 700 свободни места за паркиране.

Снимка: btvnovinite.bg

На сайта  https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време  измерваните стойностите на фини прахови частици, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

Според експерти причината за гъстия смог, който обхваща столицата ни в студените зимни дни е свързан с така наречената температурна инверсия.

Снимка: btvnovinite.bg

Градът се намира в котловина, за която е характерна така наречената температурна инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог.

Така на практика София попада под похлупака на мръсния въздух, докато не се появи вятър.