Допълнителни възможности за превоз на велосипеди в масовия градски транспорт на София гласува Столичният общински съвет. В момента с колело можем да се качим в метрото само след 21 ч. в делничен ден и целодневно през уикенда срещу закупуването на билет. От 1 май това ще е безплатно, а часовият диапазон е вече до 7 ч. и след 20 ч. в делник и през целия ден в събота и неделя. Още една новост е възможността да качим колелото си в автобусите, чиито маршрути пресичат Околовръстно шосе – до 6:30 ч. и след 20 ч., като ограничението е до две колела в превозно средство. И тук отново услугата е безплатна, а през почивните дни няма времеви ограничения.

Нововъведенията влизат в сила от 1 май, за да може операторите да осигурят възможности за обезопасяване на велосипедите, обясни пред bTV Radio заместник-председателят на комисията по транспорта в Столичен общински съвет Зафир Зарков. В рамките на 6 месеца ще се направи обследване от Центъра за градска мобилност, за да може в бъдеще, след анализ, темата да се коментира отново и да се търси оптимизиране на тези възможности или създаването на нови, добави той.

„Посоката на тези промени е ясна – създаване на култура на използване на всички алтернативни форми на придвижване в градската среда – градски транспорт и велосипеди, така че да е безопасно за всички, но и да има възможност по различен начин да се придвижваме и тези опции да са добре регламентирани.“ – обясни Зафир Зарков. Той специално посочи, че с тази промяна планините около София стават достъпна с градския транспорт дестинация за велосипедисти.

За любителите на планинското колоездене наредбата регламентира още една възможност за достъп до Витоша. На закупените сега пет туристически автобуса ще се монтират багажници. Според гласуваната от Столичния общински съвет точка в наредбата на тях колелета ще могат да се качват и свалят на първа и последна спирка.

Интервю на Светослав Николов: