До 3844 е намалял броят на безстопанствените кучета в София, показва новото изследване на българския клон на международна организация за защита на животните „Четири лапи“. През 2013 г. броят им е бил около 6600, през 2009 – 10000, а през първата година на преброяването – 2007-ма – 11000. Регистрацията на домашните кучета и активната работа по кастрация на безстопанствените са двете основни причини за подобрението на ситуацията в София, обобщи пред bTV Radio директорът за България на фондация „Четири лапи“ – д-р Марина Иванова. Тя посочи като проблем продължаващото внасяне на безстопанствени кучета в София от други общини, които не изпълняват задълженията да работят според предписанията на закона, а като възможност за подобрение на ситуацията изведе въведената сега задължителна регистрация на животните.

Хиляди кучета са кастрирани през последните няколко години в София. В клиниките към общинско предприятие „Екоравновесие“ и във ветеринарната клиника на фондация „Четири лапи“ през 2013 г. са кастрирани 5000, през 2014 г. – 4000, а през 2015 – 3400 безстопанствени животни. През последните години в София успешно работи програма за безплатно кастриране на дворни кучета, която се реализира от Столичната община и „Четири лапи“. За намаляването на популацията в квартал „Факултета“ пък помага започналата преди две години кампания за безплатно кастриране на животни на социално слаби и хора от рискови групи. „Благодарение на тази програма бяха обработени висок процент от животните, отглеждани от хора в тези рискови групи, и по този начин се постигна блокиране на размножаването на животните на улицата.“ – обобщи д-р Марина Иванова пред bTV Radio.

„Без съдействието на хората нямаше да сме толкова успешни.“ – посочи тя. И обясни мотивите за своя оптимизъм чрез промяната на отношението ни: „Всеки път ми става мило, когато в парка виждам все повече безпородни животни, които си имат собственици, а голяма част от тях са осиновени от приют или от улицата. Това дава знак, че всички ние осъзнаваме каква е причината тези животни да бъдат на улицата – това не е техен избор, ние сме виновни те да са там.“ – каза директорът за България на международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

Интервюто на Светослав Николов с д-р Марина Иванова можете да чуете в прикачения файл.