Повече пари за здравеопазване, образование и сигурност догодина. Това залагат управляващите от ГЕРБ в проекта на Бюджет 2018.

Бюджетът
Снимка: bTV

В сектор образование се предвиждат около 330 млн. лв. допълнително за увеличение на заплатите на учителите, каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя уточни, че заплати няма да бъдат увеличени с един и същи процент, а ще има оценка.

Бюджетът
Снимка: bTV

Владислав Горанов: 10% ръст на заплатите в бюджетния сектор през 2018 г.Увеличението ще е различно в различните сектори

По отношение на сектор сигурност освен увеличение на заплати, има предвидени средства и за обновяване на техниката, най-вече в армията, посочи Стоянова.

Бюджетът
Снимка: bTV

Здравната каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета за догодинаУправителят на НЗОК коментира още, че още е рано да се каже дали годината ще завърши с дефицит

В социалния сектор има над 1 млрд. лв. допълнителни средства в сравнение с тази година, отбеляза тя. Те са насочени към пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане, обясни Менда Стоянова. 

Очаква се и МВР да получи повече от бюджета и така да има ръст в заплатите с около 5-6%.

Бюджетът
Снимка: bTV

55 млн. лв. повече за заплати в системата на МВР ще има догодина Жена ми ми се разсъди, като я уволних от финансовото министерство, призна пред bTV Владислав Горанов

В отговор на въпрос дали се предвижда увеличение на заплатите на лекарите Стоянова посочи, че са предвидени сериозни суми, а болниците са търговски дружества, личните лекари също. Решението за увеличението на заплатите е решение на дружествата, посочи тя.