Почувствал като свое призвание, развил като хоби и превърнал в професия – с любовта си към растенията и природата Ясен Иванов създаде ботаническа градина в ихтиманското село Борика с близо 300 растителни вида, които е събрал, включително с помощта на приятели, от всички континенти – само без Антарктида. Както разказва той в интервю по bTV Radio, за цветята са нужни грижа и любов. А на нас хората са ни необходими контакт с природата и красотата, за да се чувстваме добре. „Ако природата е добре, и не сме добре.“ – казва Ясен за природата, от която сме част, а тя е част от душата ни.

„За връзката ни с природата искам да съм оптимист. Надеждата и оптимизмът са това, което ни крепи и ни кара да продължаваме напред. Ще се опитам оптимистично да Ви отговоря, въпреки че има изключително сериозни екологични проблеми не само в България, но и в световен план. Забелязва се промяна на усещането и на нагласата на хората към природата, към заобикалящия ни свят. Започваме да проявяваме по-голямо увежение към природата. Хората започваме да се връщаме назад към нея, макар и все още с бавни темпове и не масово, но това се забелязва. И ми се ще да бъда оптимист.“ – каза Ясен в интервю в предаването „За града“ по bTV Radio.

Ясен споделя любовта си към природата в селото на своето детство. „Борика е родното място на майка ми, отраснал съм в това село и се чувствам свързан и емоционално с него. То е много близо до София, но същевременно там човек може да се потопи в красотата на природата, в тишината. Самата обстановка – обкръжаващата гора, планината – наистина е чудесно! Човек трябва да се разходи, за да го усети и да се потопи в тази атмосфера.“ – препоръчва Ясен като възможност да сме близко до природата, близко до себе си.

За него сбъдването на една мечта е мигът на раждане на следващата: „Амбициите ми се простират много нашироко и нависоко. Искам да достигна до още повече видове – още повече интересни и редки видове. Дори в момента имам няколко застрашени растителни вида, които са включени в Червената книга на България.“ – любовта е желание да правиш добро. Размножавайки застрашени растения, с които се е сдобил от разсадници, Ясен изпълнява основното предназначение на паркове като този – да съхраняват. Докато радват очите и сгряват душата.

До един от примерите за вярата в творенето на добро се стига лесно – от първата отбивка към Ихтиман на магистрала „Тракия“, по стария път София – Пловдив, през Веринско – до Борика, където пътят свършва. Ясен добавя: „И затова там е толкова тихо и прекрасно.“ А от там пътят ни продължава – към природата и към нашите чувства.

Интервюто на Светослав Николов с Ясен Иванов за създадената от него ботаническа градина „Борика“ можете да чуете в прикачения файл.

Паркът, създаден от Ясен, е отворен всеки ден от 10 до 18 ч. Посетителите участват в поддържането на градината, заплащайки символичен вход.