23,7 млн. лв. са похарчени за военната авиация на Българската армия през 2015 г. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Общо 68,22 млн. лв. са били капиталовите разходи на военното министерство през миналата година.

Близо 24-те милиона лева са отишли за възстановяването на летателната годност, интегрирана логистична поддръжка и доставка на резервни части за военновъздушните сили.

За парашути, снайпери и аварийно-спасително оборудване са похарчени 1,14 млн. лв. 21,1 млн. са похарчени за комуникационно-информационно оборудване, оборудване за защита на класифицираната информация и надграждане на комуникационни и навигационни системи на летищата. Почти 2 млн. лв. са отишли за ремонт на кораби и корабно оборудване. Почти 5 млн. лв. е струвало закупуването на транспортни машини за нуждите на армията, включително за Военномедицинска академия.

12,86 млн. лв. е похарчило МО за строителство и строителни услуги. Над 6 млн. лв. е излязло удължаването и модернизирането на пистата за излитане и кацане на авиобаза “Безмер”. НАТО е възстановил 1,43 млн. лв. от похарчените 1,67 млн. лв. за реконструкция и ремонт на сградата, в която бе настанен Щабът на интегрираните сили на Северноатлантическия алианс. Още 4 млн. лв. са похарчени за ремонт на водопроводи, военно общежитие, сградата на служба “Военна информация” и др.

Военният министър уточнява, че “все още не са възникнали плащания по Междуправителственото споразумение с Полша за ремонт на 6 двигателя за самолетите МиГ-29, което ще струва на България 12 000 000 млн. лв. Николай Ненчев допълва, че не е приключила и стартираната през 2015 г. процедура за обществена поръчка за доставка на бойни бронирани машини за Сухопътните войски, която е на стойност над 41 млн. лв.