Премиерът Бойко Борисов заяви, че е оптимист за българското председателство на ЕС.

България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, каза той в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни.

„Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Вършавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и неслучайно българският народ продължава да вярва в ЕС“, посочи Борисов.

Тема на разговорите е била ситуацията в Близкия изток, отношенията с Турция, както и редкият шанс, който могат да получат Западните Балкани, след като България поеме европредседателството – за около две години и половина те могат да получат възможността да започнат преговори за присъединяване към ЕС.

 

Антонио Таяни и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

„Говорихме за стабилността в Близкия изток, взаимоотношенията с Турция и стабилността на Балканите. Разбрахме се да работим активно в тази част на Европа, където има кандидат-членки на ЕС”, отбеляза Таяни след разговорите.

„С подкрепата на ЕП съм убеден, че председателството на България може да е полезно за всички нас”, каза още българският премиер.

Румен Радев и Антонио Таяни
Снимка: Ладислав Цветков

Таяни се срещна и с президента Румен Радев. 

Българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на председателството на Съвета на Европейския съюз, заяви държавният глава.

Румен Радев е добавил, че гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС.

Като председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността, е подчертал президентът.

По думите му предстоящото председателство е и шанс за страната ни да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план.

Президентът е запознал председателя на ЕП с най-важните приоритети за България като председател на Съвета, сред които е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

"България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион", е казал още Румен Радев.

Президентът е бил категоричен, че България е готова да подкрепи всяка отделна държава, която се стреми към членство в ЕС, в процеса на реформиране и изпълнение на критериите за членство.

Председателят Антонио Таяни е изразил увереност, че ЕП и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство.

"Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки.

Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности", е заявил председателят на ЕП.