Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев, научи bTV. Борисов е говорил с партиите от Реформаторския блок поотделно и очаква до края на деня оставката на Танев.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата.

За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа", отбелязва министър-председателят в официално съобщение, изпратено от пресцентъра на Министерския съвет.

Работата на министъра на образованието беше силно критикувана през последните дни заради новите учебни програми.

Още в края на миналата година обаче стана ясно, че в Реформаторския блок се обсъжда оттегляне на доверието от Танев, който е от квотата на реформаторите.

„Това е решение на премиера – той ме слага, той ме маха. За мен е важно коалицията да бъде стабилна”, коментира министър Танев.

По-рано днес заради скандали около новите учебни програми от Патриотичния фронт поискаха оставките на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, на началника на кабинета на просветния министър Мюйессер Солак и на директора на Дирекция „Образователни програми” Евгения Костадинова.