Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи и веднага върна проучвателният мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Според Конституцията президентът има три опита да накара парламента да състави правителство. Първият проучвателен мандат по право се пада на най-голямата парламентарно представена партия, която е ГЕРБ.

„Няма да предлагам в 43-ото Народно събрание структура и състав на Министерски съвет и връщам получения мандат”, гласеше отговорът на Борисов. 

По този начин конституционната процедура продължава – вторият проучвателен мандат ще получи втората по големина парламентарна сила – БСП.  

От левицата обаче бяха категорични, че и те ще върнат мандата, тъй като искат предсрочни избори.

Третият проучвателен мандат президентът трябва да връчи на политическа сила по свой избор.

Допреди ден имаше три потенциални кандидата за това – патриотите, реформаторите и БДЦ.

По-късно обаче стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт, което отново рязко увеличи шансовете за предсрочни избори напролет.

Страната върви към предсрочни избори (ОБЗОР)Поне три партии изявиха желание да получат и реализират управленски мандат, но ГЕРБ няма да подкрепят нито една

Близо 20 мин. премиерът в оставка говори с журналистите пред президентството.

Той обясни, че трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори.  

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на Патриотичния фронт, тъй като не политиките, които имат двете формации, не съвпадат.

По отношение на евентуален вариант Реформаторският блок да вземе мандата и да опита да състави правителство, Борисов заяви, че ще изчака тяхното решение, което трябва да стане ясно по-късно днес.

Премиерът в оставка призова новоизбраният президент Румен Радев,  заедно с действащия държавен глава Росен Плевнелиев заедно да съставят служебен кабинет, който да излъчи и новия български европейски комисар.

Вижте цялото изказване на Борисов във видеото: