Пет български болници започнаха пробно да регистрират пациенти с биометрични данни през тази седмица. Системата все още не се приема еднозначно от всички. Според здравния министър д-р Петър Москов тя ще пресече схемите за източване на здравната каса, но много лекари са против нея заради опасения, че ще затрудни допълнително работата им.

Екип на bTV отиде в столичната болница „Света Анна”, където пробват системата с пръстов отпечатък и установи, че първоначалната регистрация отнема по-малко от минута. Въвеждат се име, ЕГН, по желание – и телефон, на който да идва информация за всяка извършена манипулация. Самият пръстов отпечатък всъщност е уникална стойност, генерирана от данните на ръката и няма общо с това, което се дава, например, в полицията.

В болница с отпечатък: Системата вече се тестваЧастните болници обаче я дадоха на съд

„По-бързо протича регистрацията”, посочи и сестра Светла Колева.

Началникът на отделението по хирургия доц. Радионов коментира, че първите 24 часа на новата система не са показали нищо сложно в нея. „Моята позиция е, че е добре винаги да има адекватен и пълноценен контрол”, допълни той.

Не на такова мнение обаче са част от общопрактикуващите лекари. „Мисля, че няма колега, който да е съгласен и да е убеден в това, че с въвеждането на пръстовия отпечатък ще има някакво улеснение в лечебните заведения, било то в болнична или доболнична помощ. Аз мога да кажа, че пред кабинетите ни опашките ще стават по-големи и хаосът ще става все по-голям”, коментира д-р Гергана Николова, която от 16 години е джипи.

НЗОК: Пръстов идентификатор ще има само в болницитеТази година личните лекари няма да бъдат натоварени с взимането на отпечатък, успокоиха от касата

По думите й, в сегашния си вид, системата не дава никаква допълнителна информация за здравето на пациента. От Българския лекарски съюз също не одобряват въвеждането на пръстовия отпечатък. Това беше и една от причините за Националния протест на лекарите в началото на месец април.

Тя запита какво ще се случи, ако пациентът не пожелае да даде отпечатък – не може да го накара и трябва всеки път да се попълват декларации за отказ.

„Не знам защо повечето от лекарите са против използването на тази система. Може би битуват някакви митологии сред обществото”, каза главният експерт от НЗОК Мартин Банков. По думите му тестовете на системата вървят добре и са показали, че отчитането на всяка процедура след първоначалната регистрация отнема по-малко от 30 секунди.

Още една болница се е присъединила доброволно към пробите, а най-късно от 1 октомври сканирането на пръстов отпечатък ще стане задължително във всички болници, които работят с касата.