На 1 март ресторантите и игралните зали ще отворят, а на 1 април ще заработят нощните заведения.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание. До момента у нас са ваксинирани близо 150 000 души, а оздравелите пациенти са над 200 000.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март.

Борисов уточни, че ваксинацията трябва да продължи с постигнатото темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия“, коментира премиерът.

По време на правителственото заседание Костадин Ангелов докладва за актуалната ситуация с коронавируса в страната. По думите на здравния министър всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка на мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Борисов е убеден, че Европейската комисия ще предприеме необходимите мерки за осигуряването на ритмични доставки от ваксините.