Премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър.

Преди дни Борисов спря обществената поръчка за два лота от магистрала „Хемус” и обяви, че го прави заради съмнения, че зад фирмите, спечелили конкурса стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на „Лукойл България” Валентин Златев.
Сред спрените от премиера поръчки е и тази за нови лични документи на стойност 500 млн. лв.

По думите на Горанов Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните да прекрати поръчка обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв.

В изпълнението на поръчката е участвала фирмата "Водстрой 98", която в медийни публикации е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Подобни коментари имаше и от страна на бившия шеф на КТБ Цветан Василев и екскмета на Сливен Йордан Лечков. Самият Пеевски, който влезе с името си в редица фирми и предприятия през последните месеци, до момента не е потвърждавал, че има общо с компанията.

Татяна Дончева: Не му е работа на премиера да спира обществени поръчкиМоже да се кандидатирам за президент, още е рано да се каже, обяви лидерът на „Движение 21”

"Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага", коментира Горанов.

Горанов уточни, че във Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, които ще бъдат коментирани.

Искам "Хемус" да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Според него високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето. За съжаление проектирането ще отнеме най-малко две години, което ще забави този проект, коментира още министърът.

Новите лични карти може да ни излязат по-евтино

Финансовият министър коментира, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това към МВР.

"С този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на личните документи", смята министърът.

Нови лични карти с чип – най-рано в края на 2017-аМВР оповести обществена поръчка за близо 500 млн. лв. за подмяна на системата за издаване на документи

Въвеждането на новите лични документи, което трябваше да започне догодина, трябваше да доведе до по-високи нива на защита. Освен снимка и подпис в тях ще има и пръстов отпечатък, и електронен чип.

Първите коментари след обявяването на поръчката бяха по-скоро негативни, тъй като това е поредна скъпа промяна в технологията зад личните ни карти през последните няколко години.