Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала „Хемус” – Лот 1 и Лот 2, съобщиха от правителствената пресслужба.

В официалното съобщение няма повече подробности за мотивите на премиера.

Процедурата за двата лота придоби голяма публичност, след като стана ясно, че за общо 60 километра от аутобана „ПСТ Груп” ще получи 500 млн. лева, а „Джи Пи груп” – 300 млн. лева. В медийни публикации първата фирма беше свързана с депутата Делян Пеевски, а втората – с директора на „Лукойл България” Валентин Златев.

Голяма част от парите се очаква да дойдат от бюджета или от заем.

Появиха се информации, че отстранените при процедурата конкуренти на двете фирми са дали значително по-добри оферти за изграждане на трасетата Ябланица – Угърчин и Угърчин – Ловеч.

Държавата защити високата крайна цена на двата лота с изключително сложното строителство, което се предвижда, както и с това, че предходните разчети от 2013 г. са били само на база предпроектно проучване.