Разпоредил съм на щаба да започнат тестване на Банско, за да разберем какъв имунитет е изграден срещу коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб.

„Там са минали повече от две-три седмици от момента, в който хората са били в контакт с вируса. Тогава може да се разбере дали са изкарали леко заболяването, или без да се разболеят, са направили имунен отговор“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Стотина облекла ще изпратим на братята си в Северна Македония за лекарите на първа линия, добави той.

Премиерът обясни и че има достатъчно осигурени лекарства, които дават положителен резултат при лечение на коронавирус.  

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да работим усилено по темата за лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш „Хоп“ преди да си скочил, винаги е била в основата на моите изказвания, допълни Борисов.

В 9 ч. предстои среща с производители на лекарства, дано успеем да свършим работа, допълни премиерът.

Относно информацията, че Япония предоставя лекарство на България Бойко Борисов съобщи, че за първи път в своята история японски премиер посети България.

„Отношенията между България и Япония са такива, че да, докторите казват, че не пречи, може и да помага лекарството, но лекарите проявиха жест и ни включиха в списъка“.

Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, които – когато ги дадеш на други страни, виждате, че те правят красив жест, който се прави десетки години, добави премиерът.

Премиерът коментира и ситуацията със затворените паркове и градинки.

„Каква организация да има, за да с ползват паркове, но да няма струпване, давам тема за размисъл“, каза Борисов.

Той намекна, че може да е по часове влизането в паркове на групи – както е с магазините и възрастните хора.

Всичко това е важно, за да не изпуснем положението със заразяването, обясни още Борисов.