„Любовта към диско музиката е съвсем спонтанна. Имахме щастието и късмета през 80-те години сами да композираме и аранжираме песните си. Стана като сън. Хитовете ни бяха изключително популярни в дискотеките.“ – връща се към началото Благовест Аргиров в студиото на bTV Radio. Брат му Светослав е благодарен на Кирил Иванов, с когото са имали възможността дълго и спокойно, по цели нощи, да работят върху песните, както и на композиторите, с които са творили – сред тях са Стефан Димитров и Найден Андреев.

Музиката на Братя Аргирови от 80-те години насам съпътства нашия живот със своето слънчево настроение и ни дава лекотата, с която можем да се отнесем към всичко сериозно и отговорно в живота. „Ние сме веселяци – и според мен диско музиката е за весели хора, за празненства, може би затова тя ни е доста близка. Тя ни е в кръвта и затова ни е по-лесно да я пишем. Като стане дума за купон, сме първи.“ – заявява Светослав.

Новата им песен „Ние“ е в добрата традиция на диското и съдържа в себе си мотив от далматинска песен, която двамата знаят от своята майка още от шестгодишни – тя е една от първите, които са изпели на два гласа. Майка им я научила от своя баща, роден в Загреб. За тях семейната традиция е много важна. По майчина линия те са от два стари възрожденски рода – дядо им е племенник на Марин Дринов, а баба им е от Каблешковия род.

Няколко поколения музиканти работят по „Ние“. Първоначално Братя Аргирови обмислят далматинската песен да е вплетена в тяхна композиция, но запознанство с Искрата води до реализирането й в негова музикална тема. Те са били толкова на една вълна, че Искрата възкликнал: „Вие сте на 25 години! Вие сте ми баща!“ Мага участва в направата на аранжимента. „С тази песен искахме да кажем, че сме си балканци по манталитет и по начин на живот, което е хубаво, защото тук всичко е доста специфично, балканците са купонджии по принцип.“ – описва заряда Светослав. Текстът е на Благовест и Димитър Керелезов, чийто творчески тандем се обявява под псевдонима Спиро Ибсен. Режисьор на видеото е Георги Марков, а неговата премиера бе днес в предаването „Преди обед“ по bTV.

Основата на успеха си Братя Аргирови отдават на своето класическо образование – Благовест е завършил Консерваторията със специалност виолончело, а Светослав – с пиано. „Не бихме направили компромис с мелодичността и гледаме песните да са запомнящи се, да се запяват от хората и, разбира се, аранжиментът е много важен.“ – посочват изпълнителите.

На 13 декември те излизат на сцената на Зала 1 на НДК за голям празник на диско музиката. В концертната вечер се включват още Сандра, Прешъс Уилсън и Шейла Боник от „Бони М“. „Това е невероятно предизвикателство и тържество на диско музиката от 80-те! Да участваш с такива световни звезди е огромно преживяване и не може да остане незабелязано.“ – щастливи казват в един глас двамата братя.

Интервю на Светослав Николов: