Широкомащабна дарителска кампания за ремонта на монумента на Бузлуджа ще организира БСП, след като партията изяви желание да поеме стопанисването на социалистическия символ. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на „червената” парламентарна група Крум Зарков.

По думите му фактът, че при строежа са събирани пари от народа е още една причина да бъде оставен паметникът да се руши. „Говорихме с архитекта на Бузлуджа, каза какво трябва да се направи и трябва финансов ресурс, за да се спре разрухата”, посочи Зарков и допълни, че вярва, че в кампанията ще се включат не само социалисти, но и хора, заинтересовани от запазването на културното наследство.

Какво ще е бъдещето на паметника на Бузлуджа?8 години, 6000 работници , 3000 т стомана, 70 000 т бетон и… 15 млн. лв. са били необходими, за да се построи най-големият идеологически монумент в България

По думите му никое правителство до момента не е показало загриженост за паметника, а предложението от 2011 г. БСП да го получи като собственост „беше ясен знак, че правителството, държавата и Министерството на културата не желаят да се занимават”.

„Колко пари ще са необходими за паметника зависи от това какво ще правим с него. Нямаме категорична позиция. Изумяващ е броят на проектите от страната и чужбина”, каза Зарков.

Разрухата като атракция

„Отношението на съвременно мислещия архитект в тази държава е, че всеки такъв обект, било паметника от Бузлуджа, било паметника пред НДК, са неща от миналото, което ние по умен начин трябва да вкараме в настоящето и да използваме, ако щете – за туристическа атракция”, коментира арх. Делчо Делчев.

По думите му професионалният интерес от цял свят към монумента е много голям. Неотдавна един от най-добрите дизайнери на музеи в света, Уве Брюкнер, коментирал, че мястото е уникално и има потенциал и за хотел.

Вежди Рашидов: МК няма намерение да дава пари за монумента на БузлуджаМлад архитект направи проект за възстановяване на паметника и го представи на среща в МК преди няколко месеца

„Тази разруха е не по-малко интересна от всички стари картинки. Може да погледнете на този обект като на археологически – човек влиза вътре с очите на откривател”, посочи Делчев. Според него след обезопасяване на първо време монументът може да се използва именно за такъв тип туризъм.

Колко би струвало обаче да се ремонтира цялостно? „Милиони, но това не е проблем, защото парите са средство, ако има силен интерес, най-вече туристически”, отговори архитектът.