За поредна година бяха раздадени престижните награди от медийния конкурс „Светове и цветове”. bTV Media Group получи три приза за журналистически принос на официалната церемония на 12 декември в София. Десислава Стоянова прие специалната награда за „Преди обед“ за журналистически принос към темата за опазване на околната среда, а Мирослава Кацарова от Jazz FM спечели наградата „Светлана Плашокова” в категория „Радио”. Награден бе и Светослав Иванов, водещ на „120 минути“, в категория „Телевизия“ за цялостен обществен отзвук от изданията на предаването.

Водещите Десислава Стоянова и Александър Кадиев на най-разнообразното дневно развлекателно предаване „Преди обед“ ежедневно търсят позитивните примери в обществото и дават трибуна на важните и актуални теми като екологията.

„Тази награда преди всичко е за репортерите на „Преди обед“ – Валерия Кръстева, Цвети Макгрегър и Камен Лисички, които са разказвали десетки истории, свързани с тематиката. Като започнем от това как се живее с нулеви отпадъци и се стигне до това как с нещо дребно като това да вдигнеш някой боклук на път за работа, можеш да доведеш до промяна – в началото малка, а после все по-забележима. Колкото повече говорим за всичко това, толкова повече хора ще започват да мислят в тази посока, и все повече ще започват и да действат. Още веднъж благодаря и да знаете, че ще продължаваме в същия дух“, каза Деси Стоянова на церемонията по награждаването. Тя прие и наградата на Светослав Иванов, който води едно от най-знаковите публицистични предавания в българския ефир.

В предаването „Desafinado“ по Jazz FM радио водещата Мирослава Кацарова посвещава разнообразната си музикална селекция на екзотичността на латиноамериканския джаз във всичките му проявления. Тя бе номинирана за популяризиране на музикалната култура на испаноезичния свят и нейната desafinado – „другост“ на звучене.

„Приятно изненадана и радостна съм от тази награда. Предаването „Desafinado” се фокусира върху връзката между латиноамериканската култура и музика, и американския джаз. През годините това явление е придобило различни развития и посоки, а латиноджазът се е превърнал в повече от музикален стил, той е състояние, той е modus vivendi“, каза Мирослава Кацарова.

В конкурса  „Светове и цветове“ бяха номинирани общо 18 журналисти от различни медии, които са спомогнали за взаимното опознаване между България и испаноезичните страни чрез свои публикации, предавания и интервюта, следвайки принципите на честната, високопрофесионална, етична и с отговорна гражданска позиция журналистика.