С нова, специално построена сграда, се сдоби Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. „Тя е бленувана и мечтана не само за библиотеката, а и за цялата бургаска общественост.“ – коментира директорът Яна Кършийска и припомни, че в своята 133-годишна история институцията претърпява множество премествания, като и до сега отделите са физически разположени на различни места.


„За първи път се случва всички отдели да се съберат на едно място и библиотеката да има собствен дом. Ние сме страшно въодушевени, впечатлени и невероятно благодарни на Община Бургас, тъй като направиха слънчево, модерно, приветливо място, в което да се чувстваме добре, а читателите – комфортно и свободни. Дали ще се уедини или ще разпери криле и ще намери контакт с други свои съмишленици, в библиотеката се надяваме и вярваме, че всеки ще намери себе си.“ – каза тя.

В новата си сграда Бургаската библиотека ще разшири дейността си като културно-образователен център. „Основната насока на една съвременна библиотека е свободата. Затова тя е образователен и културен център, притегателно място за всеки един, който има отношение към изкуството, културата, четенето, книгите, изложбите, киното, театъра. Както в дълбока древност, библиотеката трябва да е културен център. Тя трябва да се разгърне в цялата широчина на своето действие.“ – очертава мащабите на бъдещите дейности директорът.


Сградата е замислена като притегателно място и за най-малките читатели. Ще ги привличат дигиталните технологии, сред които интерактивен магичен под. „Така те ще видят, че тук е интересно. Всички тези забавления с образователна насоченост ще им помогнат да се обърнат към книгите.“ – убедена е Яна Кършийска.

„За нас новата сграда е вдъхновение, обединение и единство, което ще позволи Регионална библиотека – Бургас да развие цялостния си дух. Досега бяхме разпръснати почти из целия град. Това единство ни липсваше. Сега обединените сили ще ни позволят да вървим напред. Знам, че ние ще се развиваме и ще бъдем наистина центъра, който се стремим да бъдем, център във всяко едно отношение. Хората ще идват при нас да четат книги, да гледат филми и постановки. За нас това е невероятно вдъхновение. Всеки наш читател ни вдъхновява.“ – посочи директорът на Регионалната библиотека в Бургас.

Яна Кършийска е благодарна на доброволците, които помагат при преместването: „Всички те работят с хъс и устрем. Това ни държи вярващи, здраво стъпили на краката си и много се надяваме до края на март да сме в новия си дом.“

Интервю на Светослав Николов в предаването „За града“ от 11 януари: