Бурният вятър пренасочи самолети и предизвика поражения на много места в страната.

Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV. 

Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон. 

"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", възмути се инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището. 

Два самолета - от Валенсия и Дубай, са пренасочени, но е организиран транспорт, съобщиха от Летище София. Още един полет - от Лондон, е бил пренасочен към Пловдив по-рано. "Три часа няма кой да дойде със стълба да свали хората, също като нас", каза за bTV инж. Маслев.

Самолет на „Lufthanza”, който е пътувал от Мюнхен, е трябвало да кацне в София снощи, но е пренасочен към Букурещ.

Дърво смаза кола до Южния парк в София 

Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки ни изпрати наш зрител в рубриката ни "Аз, репортерът".

Паднало дърво
(Photo: Аз, репортерът)

Зрител ни изпрати и снимка на усукан билборд на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в столицата.

Усукан билборд на
(Photo: Аз, репортерът)

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ.

Премахнати са паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв. "Гоце Делчев", отстранени са силно увредени пътни знаци, навеси и рекламни пана в различни райони на града.

90 сигнала за паднали клони по тротоарите и зелените площи в града са предадени за предприемане на действия по разчистването им на Столичния инспекторат, дирекция „Зелена система“ и на районните администрации.

Поражения след бурята в София
(Photo: btvnovinite.bg)

Осем екипа на фирмите, ангажирани с поддръжката на уличното осветление, работиха през изминалата нощ по възстановяване на прекъснато осветление. Най-сериозни проблеми вятърът създаде в южните райони на София.

 

Поражения след бурята в София
(Photo: btvnovinite.bg)

 

Работата на всички екипите ще продължи и през днешния ден.

Наша зрителка изпрати в "Аз, репортерът" снимки от двора си в Чипровци, където вятърът е отнесъл люлката.

Вятърът отнесе люлка в двор в Чипровци
(Photo: Аз, репортерът)

"След снощните ветрове сутринта не можах да намеря люлката в двора", ни е написала тя. 

Вятърът отнесе люлка в Чипровци
 

 

Метеоролозите отчетоха, че най-ветровито е било във Враца и Монтана тази нощ, където поривите на вятъра стигнаха 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово. На връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че скоростта му не можеше да бъде измерена.

Една жена пострада вчера от клон на падащо дърво на ул. „Оборище". Тя бе откарана в болница с фрактура на крака, няма опасност за живота й. Пострадала е и една кола. 

Поради силния вятър имаше проблеми със скъсани кабели на уличното осветление. Най-голям брой сигнали от граждани бяха подадени от кв. „Павлово" и ж.к. „Овча купел".

Оранжев код за бурен вятър

Оранжев код за силен вятър е обявен в Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър е обявен в областите  Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София - област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Националният институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/сек., а в областите с оранжев код - 22-27 м/сек.

Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

За пораженията от ураганния вятър - репортажи и повече информация в bTV Новините. Снимки и видео от пораженията от вятъра може да ни изпращате в рубриката ни "Аз, репортерът".