|
На живо

7
Pop-out player

Цената на руския газ за България пада с 40% от днес

"Газпром" ще ни връща пари

Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник. След антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори, „Газпром“ днес официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи началникът на дружеството Николай Павлов.

Освен това, новата ценова форма с хъбова индексация ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август и „Газпром“ ще връща на „Булгаргаз“ суми, които пък ще стигнат и до клиентите на българската компания. Това ще стане в едномесечен срок след решение на КЕВР за новите цени.

Според изчисленията на Павлов резултатът от това ще бъде възстановяване на 150 млн. лв. с ДДС. Ценообразуването от 1 март ще бъде на месечна база.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че сред страните, посочени в антимонополното решение на ЕК, България в крайна сметка е постигнала най-голямо намаление. „Подходихме професионално с безценната помощ на ЕК“, подчерта министър-председателят.

Ключови думи:
@