През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентни природни катаклизми не само по света, но и у нас - пожари, суша, наводнения, епидемия. Никога не е било по-ясно, че нашето бъдеще е свързано с бъдещето на Земята и всички нейни екосистеми. Независимо дали са далеч от нас, на другия край на света, или в съседство с домовете ни.

На 21-и март светът отбеляза Международния ден на гората. Днес обаче този така важен природен ресурс, който не само осигурява дървесина за икономиката, но и чрез своите екосистемни услуги допринася за нашето здраве и благоденствие, е изложен на сериозен риск.

Европейските гори не са изключение. Експертите прогнозират, че в резултат от изменението на климата горските екосистеми в някои части на континента, развивали се през последните 300 години под човешко управление, вероятно ще претърпят промени. Научни доклади показват, че предстои изместване на зоните, благоприятни за отглеждане на икономически ценни дървесни видове като дъб, бук, смърч и др.

Тази година природозащитната инициатива "Часът на Земята" чества Международния ден на гората по темата в предаването "За града" разговаряхме с представители на WWF България - Калина Бояджиева, координатор на "Часът на Земята" и Костадин Вълчев, експерт по горите.

"Часът на Земята" ще се проведе в последната събота на месец март(27 март). По традиция на този ден милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще. Тази пролет събитието ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави. bTV Radio е медиен партньор на "Часът на Земята".

Фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова "Часът на Земята" в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка.

„В България се очаква промяна на вертикалните пояси на растителност. Иглолистните гори по всяка вероятност ще се качат с между 100 и 300 метра по-високо като тяхното място ще бъде заето от бука. След това ще дойде дъбовата растителност, а най-ниското ниво може да стане подходящо основно за средиземноморски дървета и храсти. На този фон адекватното и интелигентно управление на горските екосистеми е от изключителна важност както за хората, така и за околната среда“, разказва експертът по горите от WWF България Костадин Вълчев.

Какви промени търпят горите в България заради климатичните промени? Какво представлява интелигентно управление на горите в условието на климатични промени? И какво още да очакваме от инициативата "Часът на Земята" чуйте в интервюто на Тереза Захариева с Калина Бояджиева, координатор на "Часът на Земята" и Костадин Вълчев, експерт по горите на WWF България.