Училищата вече публикуваха допълнителните критерии за прием на първокласници, предвидени по новия закон. Част от правилата обаче отново ще трябва да се преработват.

Оказва се, че много от училищата са включили критерии, които общината намира за дискриминационни.

Например:

първокласници - правила
 Ако има 2 допълнителни критерия - по 11 точки получават деца, чиито родители работят в училището или са учили там. Столичната община обаче настоява, че подборът трябва да е между децата, а не между родителите.

Друг проблем набира скорост в социалните мрежи. Това е начинът, по който изглеждат някои от новите карти, определящи прилежащите територии на училищата.

първокласници - правила
 Например този блок на входа на Южния парк е разсечен на 2 - само едната му половина попада в зоната на 104-то училище.
първокласници - правила
Тези карти ще се преработват.

Целият живот на Христо Стойков е свързан с 38-мо училище - там е учила майка му, самият той и неговата съпруга. Никога не е имал съмнение, че там ще учи и детето му – тази година първокласник.

Преди дни буквално е поразен, когато вижда, че попадат извън границата на училището.

„В момента се намираме на „Сакъзов 32”, това е номерът зад нас до улица „Сан Стефано”, която в момента ни разделя  от новия район на училището и сега се намираме от другата страна на улица „Сан Стефано, който е на номер 34 - съседният на нас адрес, който е останал в района за кандидатсване в 38 училище”, обяснява родителят.

Случаят не е изключение.

От картата излиза, че учениците от вход А на блок 219 трябва да ходят на училище в далечината, а тези от вход В трябва да посещават друго учебно заведение. Граничната бразда минава точно по средата на блок 313. Или едната стая е в 81-во училище, а другата - в 128-мо.

От Столичната община обясняват, че районирането е определено с математически модел.

„Тъй като няма как да се направят линии, които да заобикалят сградите, са прокарани граници на зоните, които на места преминават върху съществуващи сгради”, каза Тодор Чобанов.

В тези случаи районните администрации ще изготвят списъци в кое училище попада сградата.

Общината е открила и неточни допълнителни критерии на сайтовете на няколко училища, които ще бъдат поправени, а родители в интернет се възмущават, че подобни промени се правят в последния момент.

Save