На 1 март окичваме близките и приятелите си с мартеници за здраве – празнуваме Баба Марта.

Мартениците традиционно са направени от преплетени конци – червен и бял. В някои райони на страната нишките са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено.

Мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост. Белият цвят символизира чистота, невинност и радост. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Този древен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция.

1 март в Стара Загора
Снимка: bTV

С цветовете на мартеницата забавачница в Стара Загора изписа своето име - ДГ "Светлина".  Украсата е в чест на 1 март, когато по стара традиция малки и големи си разменят червено-бели конци с пожелание да са здрави и засмени през годината.

Изработката на мартеницата -шнур е отнела около седмица. В плетенето, освен децата, участие са взели техните родители и баби от клуб "Баболандия" към градината.