На 1 март българите почитат обичая Баба Марта, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

В първия ден от третия месец на новата година хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от преплетени бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците традиционно са направени от преплетени конци - червен и бял. В някои райони на страната нишките са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост. Белият цвят символизира чистота, невинност и радост. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

Този древен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете - отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

мартеници
Снимка: Ладислав Цветков

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутрин, при изгрев слънце, всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, "за да разсмее Баба Марта". В Троянско, на 1 март преди изгрев слънце, стопанките връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка, на всеки дом. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

мартеници