Четири приоритетни сектора у нас търсят спешно да наемат 45 хил. служители, сочат анализите на Асоциацията на индустриалния капитал.

Кои са най-търсените професии?

2111340465.jpg
 

Те са в сферите с голям потенциал за развитие, които формират и значителна част от износа на страната – машиностроене, електротехника, транспорт и здравеопазване.

Недостигът на кадри е изключителен проблем за тях. В класацията са 16-те най-дефицитни професии.

В машиностроенето и електротехниката има глад за инженери, оператори на машини, електротехници, стругари и заварчици.

2111340466.jpg
 

В транспорта се търсят шофьори, машинисти и спедитори.

В здравеопазването – лекари, сестри, акушери и лаборанти.

2111340467.jpg
 

Антон Здравков работи една от най-търсените професии у нас – стругар и оператор на машина. В цеха му се произвеждат детайли за операционни маси. Той предполага, че хората не искат да застанат на неговото място, защото работата не е лесна.

В съседния отдел Екатерина Петрова прави платки за медицински апарати. Взирането в дребните детайли напряга очите й, но казва, че харесва професията електротехник.

Мениджърите на предприятието казват, че средната заплата и в електрониката, и в цеха е около 800 лв. Заплатите са съобразени с резултатите на фирмата, а тя трудно завладява нови пазари, когато има недостиг на кадри.

От Асоциацията на индустриалния капитал смятат, че реформите в образованието ще отнемат време, затова предлагат по-бързи решения ,за да се задоволи недостигът на кадри.

„Необходими са двустранни спогодби на правителствено равнище за обмен на човешки ресурси, за внос на работници и специалисти”, смята Васил Велев от асоциацията.

Бизнесът разработва и пилотен проект, за да разбере как да направи най-дефицитните професии по привлекателни.

Save