След като през 2017 година подобриха собствените си рекорди, доброволците на „Да изчистим България заедно” запретват ръкави заедно с милиони хора от цялата планета в първия по рода си Световен ден на чистенето на 15 септември 2018. Екипът на bTV бе отличен от световната организация Let’s Do It World на международен форум в Талин.

Над 200 представители от близо 90 страни се събраха в естонската столица на международна конференция „Чист свят“, за да споделят добри практики и опит от провеждането на кампании за елиминиране на отпадъка в своите страни. Събитието поставя начало на ораганизирането на първия Световен ден на чистенето, провеждан някога на планетата.

Ева Тууверк от “Let’s Do It World” приветства участниците с думите: „Толкова е вдъхновяващо да виждам как действията на шепа хора, бързо набират скорост и влияят на десетки милиони по света. Вече 116 държави са потвърдили участието си в Световния ден на чистенето и над 20 милиона души са включени като доброволци в локални акции на всички континенти.“

Делегатите на bTV Media Group Миряна Захариева и Виолета Воденичарова представиха рекордните резултати, постигнати от кампанията „Да изчистим България заедно” през 2017, които нареждат страната ни сред най-активните борци за чистота в света.

Миналата есен участниците на най-мащабната доброволческа инициатива в България направиха чисти 3582 места. Цифрата е двойно по-голяма от досегашния рекорд, записан през 2015 г. в кампанията на bTV.  В депата бяха извозени 3788 тона отпадъци по данни от Министерство на околната среда и водите, а общо 305 401 души излязоха в деня на голямото почистване, за да докажат, че България е един отбор.