Обучителни игри и приложения за ученици, онлайн курсове за изучаване на английски език и за разширяване на уменията на преподавателите – новите технологии предоставят множество възможности за усъвършенстване на чуждоезиковото обучение, разказа в интервю за bTV Radio Анна Лойд, ръководител на отдела по образователни технологии на университета „Кеймбридж“. Социалните мрежи и онлайн инструментите помагат в изграждането на общности, в които обучаващите се да съизмерват своите постижения, а преподавателите да обменят идеи. Хората, които предстои да се явят на изпит, могат предварително да се запознаят с атмосферата в залата чрез средствата на виртуалната реалност, така че в решаващия ден да са по-спокойни и уверени и да дадат най-доброто от себе си. Повече можете да научите в прикачения файл в интервюто, публикувано като текст по-долу.

За да бъде успешно ученето, то трябва да е максимално близко до природата на детето. Как дигиталните технологии, по които малчуганите са така запалени, им помагат да учат английски?

Технологиите, които децата днес използват, като например – социалните мрежи, са много полезни чрез тях да се свържат с други обучаващи се. Имаме фейсбук група Learn English https://www.facebook.com/CambridgeEnglish/ , в която децата могат да съизмерват своя напредък. На разположение са и много дигитални инструменти – на сайта на Camridge English имаме раздел Learning English http://www.cambridgeenglish.org/learning-english/ с кратки интерактивни игри за упражняване на езика, за подобряване на граматиката, за разширяване на речниковия запас. Учениците и обучаващите се имат достъп до тях и от мобилния си телефон, така че могат да се упражняват, докато пътуват в автобуса или пък – вечерта вкъщи. Това е чудесно! И всички те са безплатни.

Освен това можете да разширите своите познания в учебна група в интернет – безплатни електронни курсове провеждаме на платформата за обучение в интернет Future Learn. Ако учите за изпит IELTS, например, поредният курс започва на 9 януари. Регистрирате се и се обучавате безплатно. https://www.futurelearn.com/courses/cambridge-english-ielts

Разкажете ни повече.

Курсът за IELTS е петседмичен – чрез него се запознавате със същината на теста, със знанията, които той оценява, с нужната подготовка. Виждате примерни отговори на въпроси, сами пишете отговори… Курсът се води от Гад Лим, който пише тестовете, така че той е човекът, който най-добре знае какво и как се оценява и какво Ви е нужно, за да се подготвите успешно.

Да се върнем към игрите – кои са най-популярните сред тях?

Имаме много игри, а също – и много приложения. Разработили сме кратки интерактивни обучителни дейности. Имаме и приложения и игри, които са с различна тематика. Например, в основата на една от игрите е футболът – така чрез спорт учите езика. Ако харесвате футбола и искате да усъвършенствате езика си – тя е за вас. Също така имаме различни приложения за различните възрастови групи. Ако отворите сайта ни Cambridge English и отидете в секцията „Игри и социални мрежи“ http://www.cambridgeenglish.org/learning-english/games-social/ , ще намерите най-подходящата за вас.

Разказахме за изучаващите английски. Как подкрепяте обучителите по английски, които усвояват занаята на преподаване, докато го практикуват?

Добрите учители не спират да се учат. Много учители ни казват, че искат да се чувстват по-уверени, когато използват новите технологии в класната стая. За тях сме създали специална дигитална рамка, която събира в себе си цялата област на новите технологии в процеса на обучение – как те помагат на изучаването, преподаването и оценяването. Така че учителите лесно могат да се ориентират какво прилагат и какво още биха могли да добавят в своята работа. Освен това имаме и безплатни онлайн обучителни курсове – един от тях е за обратната връзка от ученика към учителя чрез новите технологии. Всичко, което учителите научат, могат да приложат в класната стая, да станат още по-компетентни, още по-уверени.

И така те стават част от постоянно развиваща се общност.

Точно така е. Освен това на платформата Future Learn имаме безплатен курс за преподаването на английски език – Explore ELT https://www.futurelearn.com/courses/explore-elt – той е за хората, които искат да станат преподаватели, но все още не са започнали. Курсът ги запознава с дигиталните инструменти, като например използването в процеса на обучение на онлайн „черни дъски“. Много могат да научат хората от този курс, който представлява една наистина голяма общност от хора, помагащи си един на друг. Затова е и много добра възможност.

Да се явиш на изпит на „Кеймбридж“ е много важен и определящ момент в живота. Как новите технологии могат да помогнат на хората, които предприемат тази решаваща за развитието им стъпка?

Преди който и да е изпит, полагащите го обикновено са напрегнати и притеснени, затова търсим начини да помогнем на кандидатите да се чувстват по-уверени, по-спокойни. За тази цел използваме средствата на виртуалната реалност – обучаващите се единствено трябва да притежават от вече евтините картонени очила за триизмерно виждане. Ние сме заснели видеоклипове на нашия изпит в частта за оценка на говорните умения. Когато сложат очилата и си пуснат видеото, те се пренасят в атмосферата на изпитната зала – така на самия изпит те се чувстват много по-комфортно и са много по-уверени. Когато се явят на изпита, няма да бъдат изненадани от нещо, което не са очаквали и за което не са били подготвени. По този начин технологиите дават спокойствие на кандидатите на изпита да покажат всичко, на което са способни.

Тъй като споменахте за говорните умения – тяхното усъвършенстване и тяхното практическо приложение са много важни за изучаващите английски език. Използвате ли дигиталните технологии, за да помогнете на обучаващите се да се научат да говорят свободно?

Има много такива възможности – една от тях е частен онлайн курс, в провеждането на който се използва скайп. Съвместно с компанията Fluentify https://www.fluentify.com/ сме разработили такъв модул, чрез който изучаващите английски език могат да се свържат онлайн с квалифициран частен учител и да упражняват говоренето на английски, да получат помощ, да станат по-добри. И тъй като това се случва по интернет, подобен урок можеш да вземеш по всяко време.

 

Партньорската ни рубрика с Cambridge English продължава през следващата година.

Снимка: авторът