Цигарите от средния ценови клас ще поскъпнат с около 15 на сто от 2018 г., а от по-високия с около 0,10 лв. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг днес. По думите му до началото на 2018 г. цигарите ще поскъпват устойчиво и няма как да поевтинеят, тъй като общата акцизна ставка се увеличава.

Луксозните цигари ще поскъпват по-плавно от планиранотоФинансовото министерство мисли нова формула за акциза на цигарите от догодина

Горанов заяви, че след среща с производителите и търговците на цигари е постигнато съгласие, че старият вариант на акцизите е бил по-добър. Горанов обясни още, че от 1 януари 2018 трябва да се приложи минималната акцизна ставка за ЕС, която е 90 евро на 1000 къса.

Двойно повече пушачи у нас искат да спрат цигарите40% от българите пушат, почти 1/5 от тях обаче искат да се откажат от вредния навик

Анализите от прилагането на променената структура на акциза са показали, че се наблюдава агресивно пазарно поведение от страна на някои от търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия, посочи Горанов, като конкретизира, че не става въпрос за български компании.