В инициативата „Осинови цветна фигура или дръвче от парк „Слатинска река“ сме заедно в грижата за красива градска среда и в създаването на основата на добро бъдеще. Бреговете на преминаващата през квартал „Слатина“ едноименна река вече греят с много цъфнали цветя и храсти, зеленят с екзотични дръвчета; децата провеждат там учебни занимания, а местната общност е насърчена да участва в развитието на пространството. Инициативата на Сдружение „Балкански институт за активна политика“ и кмета на район „Слатина“ Наталия Стоянова е част от проекта „Природата и децата – добри приятели“, който се изпълнява с подкрепата на Столичната община, финансираща го по „Програма Европа“.


„Изготвихме ландшафтен проект за четири цветни фигури с цветя, храсти и маслинови дръвчета. Към всяка от тях има табели за растенията с име и факти за тях. Учителите от детските градини и училищата ще имат възможност за провеждане на уроци на открито и арт ателиета, като тези занятия ще обогатят децата с познания по ботаника. Целта е те да обикнат природата и да бъдат насърчени към щадящо околната среда поведение.“ – разказа в ефира на bTV Radio Диляна Нейчева – председател на Сдружение „Балкански институт за активна политика“.

Инициативата за осиновяване на дръвчета цели децата и жителите на района да участват в опазването на добрия вид на парка и да разширяват цветните фигури. „Общата цел на проекта да положим основата на устойчива съвместна политика не само за подобряване на вида на парковите пространства в столицата, но и да създадем иновативен модел за повишаване на знанията на децата и да вдъхнем желание у тях и техните семейства активно да участват в опазването на околната среда.“ – допълни Диляна Нейчева. Осиновяването на дръвчета ще става чрез попълване на формуляр на сайта на местната администрация и на организацията, инициирала проекта.


„Какво би било по-добро от една облагородена среда – хората би трябвало да се чувстват добре, стъпвайки в парка.“ – казва Диляна Нейчева за стимула гражданите да се включват и да участват, да помагат и да съдействат, да пазят и да разширяват. Тя инициира проекта съвместно с районния кмет Наталия Стоянова, тъй като смята, че хората не са оценявали това зелено пространство. Сега те ще имат възможност да му се радват в много цветове, а също така – да участват в развитието му. „Надявам се това да е възпитателен проект, който да стимулира децата към отговорност в опазването на околната среда.“ – казва Диляна Нейчева – председател на Сдружение „Балкански институт за активна политика“, в интервю на Светослав Николов по bTV Radio, което можете да чуете в прикачения файл.


Снимки: Сдружение „Балкански институт за активна политика“