„Появата на всяко бебе на този свят за мен е триумфът на живота. Това е триумф на развитието, на живота, на природата.“ – сподели пред bTV Radio на празника на родилната помощ акушер-гинекологът в столичната болница „Майчин дом“ д-р Иван Диков. Той каза, че при раждането на дете чувства заедно с целия екип радост и удовлетворение, че е частица от това. Днес д-р Иван Диков бе отличен като лекар на годината на „Майчин дом“ с принос към родилната помощ. Плакетът му бе връчен от министърпа на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който участва в тържеството.

За наградата д-р Иван Диков казва, че това е нямало да се случи, ако не е бил колективът, с когото работи от десетилетия в „Майчин дом“. „Тази институция е ядрото и мястото, откъдето тръгват почти всички специалисти в страната в областта на акушерството и гинекологията.“ – посочи той. Затова приема наградата за награда за болницата, която доказва своето място повече от 100 години.

За Covid-19 преди, по време на бременността и след това д-р Иван Диков посочи: „Не се препоръчва да се поставя ваксина при жени, които очакват да забременеят през следващите три месеца или по време на бременност. Това не е защото ще се увреди по някакъв начин детето или те самите, а защото няма доказани медицински наблюдения върху ваксинирани бременни, което е императивно. При повечето бременни млади жени при протичането на Ковид инфекциите не е имало изключително тежко състояние. Към момента се смята, че вирусът не се предава на детето. Ако жената е в добро състояние, дори с проявена инфекция, при спазване на елементарните хигиенни навици и носене на маска, тя дори кърми детето си. Нека жените не се плашат. Единствено по време на наблюдение в женска консултация в този период от 2 седмици да не изпадат в паника, да спазват изолация. Ако има проявление на клинична картина, това е в сферата на общопрактикуващите лекари. И след две седмици продължаваме да следим бременността. Като му дойде времето си раждат здраво и хубаво дете.“

Интервю на Светослав Николов: