Съставът на Изпълнителния съвет и Контролната комисия на новоучредената партия Да, България съобщиха първо в ефира на bTV Radio писателят Захари Карабашлиев и предприемачът Георги Илиев, част от инициативния комитет. В интервюто на Елена Розберг те говорят за личните си мотиви, които са ги накарали да се политизират, за най-важните цели на политическата формация, как се приемат членове, как се финансира Да, България.

Общо 14 души влязоха в ръководството на учредената в събота партия “Да, България”. На провелото се в сряда вечер първото заседание на Националния съвет (НС) на партията бе избрано Изпълнителен съвет, в който освен председателя Христо Иванов влизат и 13 членове на НС. Те ще носят политическата отговорност за изработване на програма на движението и подготовката за явяване на предсрочните избори през април.

Имената на Членовете на Изпълнителния съвет на им са:

Мануела Малеева - тенисист,

Атанас Славов - юрист,

Любомир Авджийски - юрист,

Кирил Петков - икономист,

Надежда Йорданова - юрист и бивш началник на кабинета на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014-2015)

Александър Дунчев - еколог, WWF

Антоанета Цонева - експерт по изборния процес

Александър Кръстев - комуникационен специалист,

Иво Мирчев - икономист и IT експерт,

Емил Георгиев - маркетинг експерт,

Вера Асенова - икономист,

Веселин Калановски - актьор и

Надежда Цекулова -  журналист.

 

Освен избора на Изпълнителен съвет, на заседанието на “Да, България” бяха обсъдени непосредствени органзизационни въпроси, касаещи регистрацията на движението в съда и сформирането на работни групи за изготвяне на политическа програма.

От 17-ти декември, когато бе сформиран Инициативен комитет за учредяване на “Да, България” до момента в щаба на движението са постъпили над 2900 декларации за членство. Част от тях бяха депозирани на Учредителното събрание, което се проведе на 7 януари в присъствието на 1235 учредители. Приемането и подготовката на документите се извършва от над 20 доброволци, които работят почти денонощно. За интереса към движението е показателен и финансовия отчет - над 110 хил. лв. са събрани за по-малко от три седмици от близо 600 дарители, а в повече от 20 града в страната вече има самоорганизирани групи от поддръжници и съмишленици.

“Това, което успяхме да направим за един месец, е абсолютен прецедент в българската политика. Изминали са точно 21 работни дни от първото споменаване на “Да, България” в публичното пространство и днес ние сме готови за регистрация. От днешния ден нататък цялата енергия и мощ, която акумулирахме, ще бъде насочена към две неща - създаване на политики за управление и включване на все повече съмишленици към движението, коментира председателят на “Да, България” Христо Иванов.